Varför du bör vara noga med bilens service

juli 12, 2021 Av Av admin

Även om du besiktigar bilen varje år räknas inte det som service. En besiktning går inte igenom bilen på samma sätt som en bilmekaniker gör. Utan en besiktning avgör om bilen är säker att köra i ytterligare ett år. En service däremot ser till att bilen håller längre samt att nödvändiga reparationer utförs.

Hur ofta bör bilen servas?

Vanligtvis rekommenderas det att utföra en så kallad årsservice. Men detta är förutsatt att du använder bilen ”normalt” mycket. I bilens servicebok kan du hitta vad som rekommenderas för just din bil. Om bilens intervall på service är 3000 mil eller liknande bör du försöka hålla dig till det.

Oftast blir det billigare i längden att lämna bilen på service med jämna mellanrum. En bilmekaniker kan då hitta saker som behövs repareras inom en snar framtid. Vilket gör det enklare för dig att planera ekonomin. Samt att delar byts ut innan bilen går sönder och skadas rejält.

Vanligt pris för en bilservice eller helfolering?

Det skiljer sig rätt ordentligt mellan olika märken och modeller. Istället för att fokusera på priset bör du hitta en bilverkstad Göteborg som är seriös och ser efter hela din bil och inte endast en liten service. Det blir som sagt billigare i längden att hålla bilen i skick. Oftast kan en bilmekaniker hitta ett litet fel som är billigt att reparera.

Men om du låter det gå för långt kan det lilla felet sprida sig och bygga upp en stor onödig kostnad. Precis som med allt annat är det bättre att sköta underhållet än att reparera när det väl är trasigt. Du skulle för exempel inte låta taket på huset ruttna sönder innan du bestämmer dig för att byta ut det.

Inför bilservice på verkstad

Innan du lämnar bilen på bilservice Göteborg är det alltid trevligt att städa ur bilen lite och även spola av den. Speciellt under hösten då det lätt kommer lera och annat på bilen.

  • Vad upplever du är fel med bilen? En bilmekaniker uppskattar alla slags förklaringar. Det gör det lättare att hitta problemet. Är det något som låter, vibrerar eller känns bilen ryckig ibland. Oavsett vad det kan vara är det viktigt att du lämnar din egen uppfattning.
  • Gör bilmekanikerns arbetet lättare och snabbare genom att redogöra eventuella omständigheter. Kanske är det svårt att starta bilen endast när det är kallt ute? Om mekanikerns arbete går snabbare betalar du för färre arbetstimmar.
  • Är det så att problemet bara uppkommer ibland och väldigt sporadiskt? Försök då att spela in när det händer. En video kan hjälpa mekanikern något enormt. Men ta självklart hjälp av en medpassagerare.
  • Men ge inte order till bilverkstaden. Det är trots allt dom som är proffsen! Om du till exempel ger order om att byta startmotorn, är det vad som blir utfört. Även om det inte är problemet bilen har. Vilket blir onödigt dyrt för dig.

Ge helt enkelt dina förklaringar till en bilverkstad Göteborg och låt proffsen utföra sitt jobb! Hos Grimbos har du även möjlighet till däckbyte.

Ta hand om service på egen hand

Visst kan du byta olja och filter på egen hand i ”gör-det-självhall”. Men bilen behövs gå igenom mycket mer än så. Och du som inte har utbildning och erfarenhet kan inte hitta bristande kontrollpunkter. För exempel behövs även glykol, bromsvätska och vattenfilter bytas med jämna mellanrum.

I slutändan är det både lättare och smartare att lämna bilen på service minst en gång om året. Du som inte använder bilen mycket kan lämna den på en service i samband med bilbesiktningen. På så sätt är det lättare att komma ihåg när det senast blev gjort! Eftersom du ändå får en påminnelse om bilbesiktning i brevlådan varje år.