En snabbguide till den bästa systemkameran
Är du på jakt efter en systemkamera men vet inte vilken du ska välja?
Fullkomligt förståeligt, det är verkligen en djungel där ute på butikshyllorna. Det första du behöver fundera ut är vad du ska ha kameran till.
Ska du fota i inomhusmiljö eller utomhusmiljö, stillastående eller rörliga motiv, på nära håll eller långt.
Allt detta är saker som är bra att veta innan du köper din kamera. Dessutom kan det vara bra att ha i åtanke om du räknas som nybörjare eller inte.
I denna snabbguide är tanken att du ska få en liten idé om var du ska börja leta.
Några av de största märkena av kameror presenteras här nedan. Dessa är märken du antagligen hittar hos din närmsta fotograf i Stockholm.
Canon
Har funnits med sedan 1937 och har sitt säte i Japan. Från början tillverkade de inte själva sina linser utan använde sig utav Nikons. Dom var först med att tillverka en filmkamera med en lins som går att zooma med. Kända för sin ”Canon-look” är det väldigt bra kameror som passar i de flesta lägen och är därför en bra allt-i-allo-kamera.
Canon är ett av dom vanligaste märkena man kan se hos en fotograf Täby.
Utbudet är brett och är man inte riktigt redo för en systemkamera så finns det också schyssta kompaktkameror. Bland systemkamerorna är EOS-serien den mest kända. Canon är ganska användarvänliga och går man inte på den värsta höjdarkameran ska det inte vara några större problem att använda även som nybörjare.
Nikon
Även Nikon har sitt huvudsäte i Japan, det har funnits sedan 1917 och är verksamma i Mitsubishi-koncernen. Även här finns det ett bra utbud på både kompaktkameror och systemkameror. Mest kända är deras Dx-serie. Nikon har många bra tillbehör, bland annat undervattenshus. Ska du fotografera lite mer nischat som en fotostudio Täby kan det därför vara en idé att kika hitåt.
Panasonic
Vi fortsätter hålla oss i Japan, grundat 1918 är det tillsammans med Nikon ett av de tidigare företagen. Deras kameror känns kanske mer igen under namnet Lumix. Jämför med jättarna Canon och Nikon har dessa inte lika stort utbud vilket kan vara både en fördel och en nackdel. Är produkterna bra behövs det inte så många. Panasonic samarbetar med andra företag för sina linser, exempelvis Leica.
Panasonic har endast spegellösa kameror, detta är en teknik som blivit bättre och bättre men än så länge är kameror med spegeloptik snäppet vassare.
Panasonics FT-serie är extra rekommenderad för professionella fotografer Täby som utsätter kameran för tuffare förhållanden, dessa apparater är gjorda för att tåla mer.
Olympus
Även här har vi en gamling i gemet. Olympus, även detta från japan, bildades 1918.
Dom kan skryta med att de har världens mest framgångsrika kamera med sin OM-serie från 70-80 talet. Ska du ha en systemkamera med spegelreflex är det deras E-serie som gäller.
Fujifilm
Fujifilm är tillsammans med Canon ett lite nyare företag. Det bildades, i Japan förstås, 1934.
De flesta känner nog igen deras logga från filmrullarnas tid där Fujifilm var en stor ledare. I likhet med Panasonic kör Fujifilm spegellösa kameror och även här kan vi hitta några väldigt tåliga modeller.
Sony
När man tänker på Sony är kanske inte systemkameror det första som dyker upp, men här har det gjorts en del kameror.
Sonys är ett välkänt märke i övrigt som har funnits sedan 1946. Därmed är Sony det märke som är nyast på marknaden i denna jämförelse. Deras kameror bygger på Minoltas teknik. Både Sony och Minolta har rötterna i Japan. Även Sony kör med spegellösa kameror som en företagsfotograf Täby kan föredra i vissa lägen.
Hoppas att du som läser har uppskattat denna artikeln och själv kommit fram till vilken kamera du ska välja.