Den ultimata kylskåpsrengöringsguiden!

januari 23, 2022 Av Av admin

Det är en typisk uråldrig städfråga – det där med kylskåp, hur eh… hur ofta ska man städa där inne, egentligen? Det är väl okej att ha lite möglig ost i hörnen, och en frys som inte frostats av på evigheter? Nja, kanske inte. Häng med i vår superguide, så berättar vi varför.

Det är faktiskt en bra idé att djuprengöra ditt kylskåp ett par gånger om året för regelbundet underhåll. Det ger dig också en chans att prova några av de nya kylarrangeringstipsen du läser om. Jag rekommenderar djuprengöring under din vårstädningsrutin och helst igen innan semestern. Det är ju lite olika -det finns alla typer av kylskåp, frysar och kombinationer, så du kan behöva justera dessa steg lite för att passa din specifika typ av kylskåp.

För det första – denna steg-för-steg-process är organiserad för att vara så effektiv som möjligt för ett rostfritt stålkylskåp med franska dörrar, en nedre lådfrys och vatten och is i dörren. Det tar vanligtvis cirka 45 minuter att rengöra hela kylen. Om du har att göra med extra tuffa fläckar och gamla klibbiga smuts, då har du mer ”skoj” framför dig än så!

 

1. Samla det du behöver (aka din kylskåps-loadout, för er som lirat Call of Duty)

  • Gummihandskar – Jag använder vanliga gamla engångshandskar men du kan använda kökshandskar om dina händer är känsliga eller om du använder ett hårt rengöringsmedel.
  • Mikrofiberdukar – Jag brukar använda 3 eller 4 av mina favoritdukar av mikrofiber. 1 för tuffa röror, en för slutstädning och en för framsidan av dörrarna.
  • Dammsugare med avtagbar slang – detta är den senaste versionen av mig.
  • Multirengöring – Jag använder normalt väteperoxid (eftersom jag inte tål lukten av vit vinäger) eller detta rengöringsmedel för flera ytor. Om du behöver lite extra skrubbkraft, tillsätt bara lite bakpulver, men håll dig borta från slipande rengöringsmedel.
  • Rostfritt stålrengöringsmedel eller olivolja – jag föredrar detta rengöringsmedel.
  • Canned Air (luft på burk!) – mitt hemliga vapen för att få gunk ur hörn och springor.
  • Kylare – För ömtåliga föremål om du inte har en extra kyl/frys tillgänglig. Används varsamt och ”frys” inte för mycket! Speciellt om du gör detta under en kontorsstädning Stockholm måste du tänka på hållbarheten (kontorsnissar är känsliga!).

2. Ta bilder

Innan du börjar, ta bilder på inredningen av din kyl och frys så att du kan komma ihåg var du hade din mat placerad och vilka skåror lådorna och hyllorna var kopplade till. Du skulle bli förvånad över hur mycket tid och frustration detta kan spara. Det finns inget värre än att få tillbaka allt i ett rent kylskåp och inse att glashyllan som innehåller alla dessa smaktillsatser är ett snäpp för lågt för att få tillbaka mjölken. Alternativt – käka ur den helt, och spara det här till sista veckan i månaden när det ändå kan gapa tomt.

 

3. Töm innehållet i kylen och frysen

Såvida du inte har en extra kyl och frys någon annanstans i ditt hem, måste du rensa bort en disk och/eller förbereda en kylare för att lagra din mat medan du städar. Jag använder min garagefrys för frysta saker, men om du inte har någon så fundera på om du kan låna någons frys under tiden. Om du inte har något extra bänkutrymme, prova ett bord i närheten. Om det inte är ett alternativ, fungerar en tom tvätt- eller förvaringskorg också. Använd vad du kan för att få innehållet ur vägen ett tag. De flesta nyare frysar kommer inte att ha en ansamling av is, men om din gör det, vill du lämna frysen öppen så långt som möjligt för att låta isen tina upp lite.

4. Ta bort alla löstagbara delar

Ta bort alla löstagbara bitar inklusive hyllor, lådor, avdelare, äggbrickor, smörbrickor, mjölkfack eller dörrbrickor för kryddor. Glöm inte ismaskinens komponenter, det främre gallret och dropppanna på botten av kylen. Var försiktig när du tar bort droppbrickan eftersom det kan finnas kvarvarande vätska i den. Vissa dropptråg kanske bara är tillgängliga från enhetens baksida, så du måste ta bort den efter att du har dragit bort kylskåpet från väggen.

Blötlägg löstagbara bitar i ett handfat eller badkar fullt med varmt tvålvatten medan du städar bakom och inuti kylen. Om du inte kan blötlägga dem, spraya dem med rengöringsmedel och låt dem sitta så att rengöringsmedlet kan göra en del av jobbet åt dig. Proffstips: Spara lite tid genom att låta en ”assistent” torka av utsidan av alla dina matbehållare och lock, tvätta, skölj och torka sedan de löstagbara bitarna som du har lagt i blöt medan du rengör resten av enheten.

5. Rengör bakom kylskåpet

Dra ut kylskåpet tillräckligt långt så att du kan komma helt bakom det, hela vägen runt det och under där den vanligtvis sitter, om möjligt. Koppla ur kylskåpet. Om du inte kan dra ut ditt kylskåp tillräckligt långt för att koppla ur det, stäng av strömbrytaren istället.

Torka av hela nätsladden. Dammsug spolarna och vattendispenserröret på baksidan av kylen. Damma och torka av ovansidan och båda utsidan. Det är chockerande hur dammigt sådant kan bli. Om din dropppanna är tillgänglig från baksidan, skulle du ta bort, tömma och rengöra den nu. Damma och tvätta väggarna där ditt kylskåp normalt står, dammsug och torka sedan golvet.

6. Skrubba insidan

Torka av insidan med hushållspapper eller en torr trasa för att ta bort damm eller matrester. Använd en vakuum eller konserverad luft för att ta bort alla lösa bitar som du inte kan få med duken. Spraya lite universalrengöringsmedel på en fuktig mikrofiberduk och skrubba de inre ytorna. Glöm inte att skrubba dörrtätningarna.

7. Kontrollera vattenfiltret

Kontrollera ditt vattenfilterstatus och byt ut det vid behov. Rengör alla tillgängliga områden runt vattenfilterfacket. Kan låta petigt, jag vet – men du, det här är faktistk den ultimata guiden. Om du vill ha snabbfixar så ring en städ firma Stockholm!

 

8. Rengör ismaskinen (om du har en!)

Torka av alla delar av ismaskinen som du inte kunde ta bort tidigare, inklusive isbehållaren. När du är klar med det, rengör isdispenserrännan. Torka av alla ytor du kan nå med en trasa med tvål. Jag torkar först av delarna inuti kylen och drar sedan min trasa genom rännan några gånger. Torka slutligen av de yttre områdena.

 

9. Torka av kyl- och frysinteriör

När du är klar med att rengöra ismaskinen, skrubba ner insidan av kylen och frysen, inklusive dörrar och tätningar. Se till att du får smuts i hörnen och springorna. En detaljborste, tandborste eller tandpetare kan få bort den påklistrade pistolen. Om du har några envisa kladdiga fläckar på några plasthyllor, använd det magiska suddgummin för att rensa bort dem.

Kontrollera mellan tätningens veck för att se till att det inte finns någon mat eller skräp instängd där. Det glöms lätt bort! Speciellt om du är mitt uppe i en stressig flyttstädning Stockholm!

 

10. Sätt kylskåpet på plats (den ska veta hut!)

Nej, men skämt åsido. Kylskåpetr ska ju tillbaka där det stod. Om din dropptråg endast är tillgänglig från baksidan av enheten, rengör och torka den och sätt tillbaka den på plats.

Koppla in kylskåpet och tryck försiktigt tillbaka det på plats. Se till att du inte klämmer några sladdar, slangar eller spolar.

 

11. Rengör och byt ut alla löstagbara delar

Tvätta, skölj och torka alla löstagbara bitar som du tog bort från kylen, ismaskinen och frysen. Se till att du kommer under några tätningar eller trimstycken och få ut all smuts. Ta tag i dina bilder och sätt tillbaka alla löstagbara hyllor, lådor och återstående löstagbara bitar.

Hua! Sådär… det var en hel del att ta sig igeno, eller hur? Men samtidigt vill jag tacka er som tagit er så här långt! Det är inte så lätt som man kan tro att verkligen djuprengöra en kyl, men det är faktiskt värt det när det är klart. Vår nästa superduperguide kommer handla om hur du bäst städfirma butik Stockholm, så om du är entreprenör så missa inte det!